Współpraca

Tlo Strony Pelne

Tatiana Anatoliewna Popova

Kazachstan
  • Doktor nauk psychologicznych.
  • Starszy pracownik naukowy Instytutu Psychologicznego Rosyjskiej Akademii Edukacji.
  • Adiunkt w Zakładzie Psychoterapii Jakości Życia.
  • Kierownik programu magisterskiego „Terapia Sztuką w Poradnictwie Psychologicznym i Rozwoju osobistym w Moskiewskim Instytucie Psychoanalizy (MIP), praktyk, pracownik Do Therapy.
  • Jest autorką ponad 80 prac naukowych, autorką „Arteterapii”, metod i technik profilaktyki sztuki.
  • Kierowniczka projektu naukowo-edukacyjnego dla młodzieży „Sens Życia i Akme. How to Build Your Own Future?”
  • Kierownik dorocznego Międzynarodowego Sympozjum „Psychologiczne Problemy Sensu Życia i Akme” (Moskwa, Rosja, PI RAO).
  • Redaktor Sympozjum Proceedings, kierownik Międzynarodowej Młodzieżowej Sekcji Kazachskiej Sympozjum (Ałmata, Kazachstan).
  • Finalistka, laureatka XVI i XVII Ogólnopolskiego Konkursu „Złota Psyche” (2014, 2015).
  • Ekspert Ogólnorosyjskiego Forum „Wolontariusze Zwycięstwa” (2019).
  • Członkini jury finałowego konkursu umiejętności zawodowych „Psycholog 2019”.
  • Członkini Guild of Professional Psychologists, Associate Member of the Eastern European Association of Existential Therapy (Birstonas, Litwa).
  • Członkini FETE, członkini zwyczajna OPPL.

Zainteresowania badawcze i praktyczne: terapia sztuką, logoterapia, arteterapia, psychologia egzystencjalna, psychologia doradztwa, psychologia wychowawcza.

Emma Lange

Mołdawia/Polska
  • Magister biologii i chemii (Uniwersytet Państwowy w Tyraspolu – Mołdawia),
  • Wirusolog – wirusologia onkologiczna (praca naukowa),
  • Dyplomowany homeopata i fitoterapeuta – uczestniczyłam w konferencjach „Rośliny Lecznicze”,
  • Praca w laboratorium chemii i fizyki stosowanej – badanie pola magnetyczne i biorezonans,
  • Nauczyciel biologii i chemii w szkole podstawowej,
  • Psycholog Rozwojowy – Państwowy Uniwersytet w Tyraspolu w Mołdawii,
  • Psycholog Nowoczesnej Psychologii, twórczyni gier transformacyjnych, kart metaforycznych,
  • Specjalistka w zakresie Neurografii – Uniwersytet w Tyraspolu i Moskiewski Instytut Kreatywności,
  • Psychologia Pozytywna (Moskiewski Instytut Psychologii Pozytywnej i Konsultingu),
  • Psycholog Jungowski (Instytut Poradnictwa Psychologicznego „New Century”, St. Petersburg,
  • Psycholog i Praktyk Psychologii Głębi i Integralnej (Moskiewskie Stowarzyszenie Psychologii Analitycznej),
  • Uczestniczyłam w konferencjach „Psychologia, wyzwania współczesności”,
  • Brałam udział w spotkaniach ze Stanisławem Grofem, Markiem Solmesem, Irwinem Yalomem, Janem Friedmanem,
  • Uczestniczyłam w konferencji Psychologii Transpersonalnej „Podróż Bohatera” (Warsztat wiedzy ewolucyjnej i praktyk Vladimira Maikova, twórcy psychologii transpersonalnej),
  • Obecnie robię studia doktoranckie z „Terapii Wyobraźni Emocjonalnej”.
  • Jestem założycielką Digital Psychology i twórcą Analizy Podświadomości,
  • Założycielka i autorka klubu Joga Twórczości,
  • Założycielka programu „Uzdrawianie siłami natury”,
  • Uczestnik wykładów z antropologii „Klub Inteligencji” Szamanizm,
  • Jestem członkiem Cochrane.
  • Wykładam psychologię na WSB Gdańsk.
Misja Zawodowa
Zakres zainteresowań zawodowych: psychologia twórczego myślenia, rozwój kreatywności, problemy parapsychologii. Mówię po polsku, rosyjsku i angielsku. Interesuję się rysunkiem, rozwojem arteterapii, piszę książki beletrystyczne. Biorę udział w konferencjach naukowych związanych z psychologią i rozwojem psychiki. Rozwijam wydawnictwo i pomagam promować ciekawych autorów.

Zaczęłam od analizy konkretnych akademickich poglądów teoretycznych i wymyśliłam nowe, kreatywne sposoby myślenia, życia z emocjami. W dobie natłoku informacji i postępu technologicznego konieczne jest rozwijanie twórczego myślenia u dzieci i dorosłych. Człowiek znajduje się w wielkim systemie społecznym, ważną rolę zawsze przypisuje się zdolnościom intelektualnym, ale w systemie tym istnieją różne relacje. Każdy system jest wielowymiarowy i konieczne jest zbadanie możliwości znalezienia równowagi na różnych poziomach. Badanie twórczego myślenia pomaga ludziom odkryć ich cechy osobowości na kilku poziomach: neuropsychologicznym, psychofizjologicznym i psychoenergetycznym. Postawiłam sobie za zadanie zbadanie mechanizmów kreatywności w rozwiązywaniu problemów i wyznaczaniu celów.

Rozwijam narzędzia, które pomagają uporządkować myślenie tak, aby człowiek mógł odnaleźć się nie w gotowej konstrukcji okoliczności, ale by mógł otrzymać rozwiązanie dla konstruowania nowej rzeczywistości w warunkach tego, co istnieje. Twórcze myślenie to myślenie analityczne, kiedy można wszystko porównać i przeanalizować szczegóły, aby stworzyć ogólną całość.

Projekty i Programy, nad którymi pracuję.

• Kształtowanie i analiza doznań cielesnych podczas tworzenia obrazu.
Patrzymy na nasze życie przez pryzmat świadomości, ale kiedy tworzymy obraz, możemy śledzić reakcje zachodzące w naszym ciele. Wrażenia, które naprawdę tworzymy, kiedy patrzymy na rzeczywistość, umieszczamy na białej kartce. A w arteterapii nie chodzi tylko o stworzenie „lustra odbitej rzeczywistości”, tylko o możliwość stworzenia tej rzeczywistości w odpowiedzi na istniejącą. Możemy stworzyć metateoretyczny obraz naszej pożądanej rzeczywistości.

• Kształtowanie się relacji matka-dziecko w Kole Tworzenia. Matka jako rzeczywistość, która kształtuje sensoryczny stosunek dziecka do świata. Poprzez twórcze podejście do relacji możemy stworzyć właściwą relację między matką a dzieckiem, dopracować i odtworzyć niezbędne elementy rzeczywistości, aby móc połączyć jedne oczekiwania z innymi. Jest to kształtowanie właściwego pola emocjonalnego. Koło stworzenia z jednej strony pomaga podzielić całość na części, z drugiej strony pomaga złożyć te części tak, aby były one wszystkie zrozumiałe.

• Projekt „Moje wewnętrzne dziecko”, „Mój wewnętrzny dorosły”, „Mój wewnętrzny rodzic”. Celem takich gier jest zrozumienie swojego miejsca w systemie. Twórcze myślenie to zdolność osoby do znalezienia rozwiązania, które mogłoby sprostać potrzebom sytuacji. Pomaga stworzyć nową strategię, która pomogłaby wyjść z błędnego koła, gdy wypróbowane i znane metody nie działają. Następnie, uruchamia się proces myślowy, dzięki któremu problem zostaje rozwiązany, powstaje nowa strategia i coś, co nazywamy myśleniem produktywnym. Taka działalność nazywana jest heurystyczną, działalnością badacza, która przyczynia się do poprawy jakości życia w sposób przyjazny dla środowiska. Kreatywne myślenie jest potrzebne wszędzie, w każdej firmie, w odkryciach naukowych, tworzeniu nowych projektów, w biznesie wojskowym czy śledztwach, w niektórych działaniach operacyjnych.

Należy badać działalność twórczą i odkrywać jej prawidłowości, aby móc zarządzać jej procesami.

zdjecie taty z dzieckiem na pomoscie
zdjecie rodziny

Dane FUNDACJI