Jak Zacząć Dzień, by Uniknąć Demencji?

W Japonii przeprowadzono badania nad nawykami, które nas budzą, stwarzają nowe warunki na cały dzień i pomagają nam być bardziej aktywnymi przez cały dzień. Niektóre nawyki mogą negatywnie wpływać na organizm, a nawet prowadzić do demencji. Ryzyko demencji było 4 razy wyższe u osób, które nie jadły śniadania. Podobnie ryzyko demencji było większe wśród tych, którzy jedli szybko, w pośpiechu, przechwytując jakąś kanapkę, a także tych, którzy pozbawili się zbilansowanej diety. Śniadanie jest ważną częścią naszego dnia. Rano zaczynamy wchodzić w interakcje ze światem zewnętrznym, więc śniadanie należy traktować poważnie.
Nasze zachowanie zależy nie tylko od głębokiej refleksji, wyważonej analizy sytuacji, ale także od najprostszych, znanych, a nawet bardzo osobistych czynników fizjologicznych. Jeden z nawyków wspólnych spotkań i śniadania z rodziną może prowadzić do poprawy funkcji mózgu. Jedzenie w środowisku społecznym pomaga zmniejszyć ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych. Jeśli twoje śniadanie odbywa się w przyjaznej atmosferze, w rodzinnym gronie, wówczas następuje wzmożona stymulacja połączeń między komórkami nerwowymi.
Wiele osób zaczyna poranek od kawy i nie jest to do końca poprawne, ponieważ jeśli pijesz kawę wcześnie, może to nasilić depresję, niepokój i upośledzić funkcjonowanie mózgu. Lepiej jest pić herbatę rano, a kawę nieco później w ciągu dnia, bo taka kolejność picia prowadzi do pobudzenia układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji po udarze.. Należy starać się pić nie więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie, ponieważ całkowita objętość hipokampu w mózgu zmniejsza sie, a hipokamp odpowiada za pamięć krótkotrwałą i długotrwałą.
Nawyki żywieniowe także wpływają na nasze zachowanie. Dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na owoce, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i ryby, a także oliwę z oliwek. Ten rodzaj diety zaleca ograniczenie czerwonego mięsa, jajek i słodyczy. To właśnie ta dieta pomaga utrzymać ciśnienie w normie i zmniejsza ryzyko chorób mechanizmów nerwowych.
Wydaje nam się, że jeśli zjemy małą ilość niezdrowego jedzenia, to nie wpłynie na nas, zniknie bez śladu. To, co wkładamy do żołądka, zmienia naszą fizjologię i pracę sieci neuronowej.
Przykład – węglowodany w dużych ilościach mogą w pewnym sensie popchnąć nasze zachowanie w kierunku uczciwości, a białkowe śniadanie zawiera „więcej zaradności” w naszym zachowaniu. Do tej pory naukowcy badają to zjawisko; możliwe, że z dużej liczby białek wzrasta poziom aminokwasu tyrozyny w organizmie, a tyrozyna jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźnika dopaminy, który służy układowi nagrody w mózgu. System nagród napędza naszą motywację i od niego w dużej mierze zależeć będą nasze działania. System nagród kontroluje uczucie przyjemności, więc jeśli chcesz wykonać tę lub inną czynność, zastanów się, dlaczego sprawia ci to przyjemność.
Obfite śniadanie i lekka kolacja pomagają zredukować kalorie w organizmie, a jeśli postąpisz odwrotnie, nic nie zadziała. Ci, którzy jedzą obfite śniadanie, jedzą mniej w ciągu dnia, a ci, którzy jedzą obfity obiad, następnego dnia mają większy apetyt.
Śniadanie wymaga reżimu, czyli nie można jeść ani o 8 rano, ani o 11, bo ważną rolę odgrywają tu rytmy okołodobowe. Problemy zdrowotne często objawiają się u tych osób, u których rytm dobowy jest zaburzony. Jeśli ich śniadanie zaczyna się w porze lunchu, zmienia się tło hormonalne, co prowadzi do negatywnych konsekwencji.
Dane FUNDACJI
-
ul. Płk. St. Dąbka 140/2-3
82-300 Elbląg
- KRS: 0000968228
- REGON: 521874388
- NIP: 5783154011
-
Bank BNP PARIBAS
97 1600 1462 1743 6865 9000 0001
Kontakt
- +48 502 562 629
- kontakt@fundacja-swiatrodziny.pl
SOCIAL MEDIA
Dane FUNDACJI
-
ul. Płk. St. Dąbka 140/2-3
82-300 Elbląg
- KRS: 0000968228
- REGON: 521874388
- NIP: 5783154011
-
Bank BNP PARIBAS
97 1600 1462 1743 6865 9000 0001
Kontakt
- +48 502 562 629
- kontakt@fundacja-swiatrodziny.pl