Aromatyczne zioła

zdjecie zioła

Egzotyczne, pachnące, pikantne, pobudzające nerwy i wyobraźnię – takie są aromatyczne przyprawy. Kiedyś były sprowadzane z odległych krajów i wyceniane według wartości złota, dzisiaj jest ich pod dostatkiem, w każdym supermarkecie.

Zacznijmy od przypraw, które są dość uniwersalne i nadają się do wielu potraw, które są używane w formie świeżej, suszonej, w całości lub posiekane. Zajmiemy się przyprawami, które znajdują się w menu większości zdrowych ludzi i tych na przymusowych dietach, którym poprawiają smak i zapach dania.

Pierwsze spotkanie na temat przypraw odbyło się na Babskiej Wyspie w Elblągu; od czasu do czasu odwiedzam to miejsce i udzielam porad dotyczących zdrowia.

Na pierwszym spotkaniu opowiadałam o tym, że każda przyprawa może wspomóc nasz organizm lub może stać się jego wrogiem, gdy jest niewłaściwie stosowana.

Większość przypraw, których używamy w naszej kuchni, to zioła lecznicze i można je również kupić w aptece. Aby prawidłowo stosować zioła, musimy znać ich fizjologię, czyli ich wpływ na nasz organizm. Na uniwersytecie brałam udział w konferencji na temat fizjologii ziół leczniczych i wtedy zdałam sobie sprawę, że nawet olejki eteryczne mogą być szkodliwe, jeśli nie są prawidłowo stosowane. Medycyna w coraz większym stopniu zmierza w kierunku medycyny spersonalizowanej, co oznacza, że nie każdy może zażywać to samo, co inni, ponieważ wszystko zależy od naszych genów i indywidualnego komponentu psychicznego.

Większość przypraw, których używamy w naszej kuchni, to zioła lecznicze, które również można kupić w aptece. Aby prawidłowo stosować zioła, musimy znać ich fizjologię, czyli ich wpływ na nasz organizm. Na uniwersytecie brałam udział w konferencji na temat fizjologii ziół leczniczych, a wtedy zdałam sobie sprawę, że nawet olejki eteryczne mogą być szkodliwe, jeśli nie są prawidłowo stosowane. Medycyna w coraz większym stopniu zmierza w kierunku medycyny spersonalizowanej, co oznacza, że nie każdy może zażywać to samo, co inni, ponieważ wszystko zależy od naszych genów i indywidualnego komponentu psychicznego.

Wykład pt. Magia Przypraw dotyczy budowy anatomicznej i fizjologicznej człowieka. Przekazuję wiedzę na temat popularnych przypraw, które można kupić na naszym terenie, a także o ich tradycyjnych kombinacjach. Podczas wykładu dowiecie się również o oszustwach stosowanych w produkcji i sprzedaży przypraw. Dowiecie się, jakie przyprawy ze sobą współgrają, a jakie nie są kompatybilne. Opowiem również o tym, w jaki sposób łączyć przyprawy. Ta wiedza nie tylko pomoże wam popracować nad smakiem potraw, ale przede wszystkim wzmocni wasze zdrowie.

Aby prawidłowo stosować przyprawy w kuchni, należy wiedzieć o nich to, co potwierdzają dane i badania naukowe.

Przykłady:

  • Goździki mają pozytywny wpływ na oczyszczanie organizmu i pomagają pozbyć się pasożytów, ale mogą również powodować nadmierną senność.
  • Gałka muszkatołowa i cynamon, stosowane w dużych ilościach, mogą niszczyć komórki wątroby i obciążać naczynia krwionośne.
  • Szałwia nie jest odpowiednia dla osób, które mają problemy z sercem, ponieważ może powodować tachykardię, gdyż zawiera monotropen, czyli aktywną toksynę.
  • Rozmaryn nie powinien być stosowany w czasie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy.
  • Mięta pieprzowa w małych dawkach uspokaja, w dużych zwiększa napięcie nerwowe.

Zatem, unikajcie skrajności i nauczcie się dozować to, co kładziecie na swoich talerzach!

Dane FUNDACJI

Kontakt

Dane FUNDACJI

Kontakt